Anmäl er till vårt nyhetsbrev för information om våra aktiviteter.

And We Are Everywhere: artikel ett

Curatorns röst

”And We Are Everywhere” (Och Vi Är Överallt) är ett väldigt ambitiöst, nytt konstverk av Nathan Coley som byggts på Domkyrkans mark i Brunnshög. Placerad i en lantlig omgivning riktar skulpturen fokus mot de utmaningar som inte bara kyrkan utan även den moderna människan står inför: På vilka sätt kan tro och trossystem manifestera sig själva och vilken roll spelar kyrkan? Samtidigt utforskar konstverket mänsklighetens försök att skapa mening och hitta sin egen plats i världen. Det är ett modigt och poetiskt bidrag till narrativet och skapar i sin tur nya frågor: Vem har gjort detta? Är det en kyrka? Vem har bestämt att detta ska få byggas just här?

Konstverket ger först ett intryck av att vara tillfälligt, rangligt och utan en tydlig avsändare. Skulpturen står i direkt kontrast mot Lunds domkyrkas beständiga konstruktion och kan istället uppfattas som en hastigt hopsatt gudstjänstlokal. En samlingsplats för dyrkan som saknar officiell status och som enkelt skulle kunna förstöras och försvinna. Man kan emellertid, med hjälp av detaljrikedomen och noggrannheten i själva konstruktionen, se att det i själva verket handlar om skapande, ödmjukhet och hur ”man tager vad man haver” kan vara en konstart i sig.

Namnet på verket tvingar oss att ställa frågan ”Vem är ’vi’?” Är det kyrkan, mänskligheten eller människor som saknar ett eget land? ”Överallt” väcker känslan av en rumslig relation till marken som kan syfta på Brunnshög, eller Lund, eller Sverige, eller hela världen. Trots att skulpturen ofrånkomligen är sammankopplad med jorden den står på så talar den till en universell publik.

Jes Fernie, juni 2018

Besöksinfo: Du hittar ”And We Are Everywhere” på Utmarksvägen i Brunnshög, mittemot MAX IV. Det går att parkera på tomten intill.

 

Byggnation: Fred Duthy, Alex Garthwaite, Charlie Davidson, Marco Di Carlo och Ed Menton

 

Fotograf: Peter Westrup

 

Mer information om Nathan Coleys arbete finns på www.studionathancoley.com


Skriv ut
Dela via Mail
Dela via Facebook