Hage

Hage, 2021. Foto: Peter Westrup

Hage är en offentlig trädgård och den första permanenta strukturen på Råängen. Den är ritad av Brendeland & Kristoffersen i samarbete med ingenjörerna Price & Myers. Trädgården är öppen för alla, som ett svar på frågan om hur man får en ny gemenskap att uppstå: utgå från det sociala rummet.

Hage består av en sittplats i skydd av ett ståltak samt en tresidig tegelmur. Under de kommande åren kommer en helt ny stadsdel att växa upp här och trädgården kommer gå från att vara ett objekt som placerats ut mitt i landskapet till att bli en välintegrerad trädgård i den nya stadsdelen.

Hage var en av fem finalister i 2024 års European Union Prize for Contemporary Architecture – Mies van der Rohe Award och en av fyra nominerade till 2022 års Kasper Salin-pris. Hage vann Skånes arkitekturpris 2023 och Lunds stadsbyggnadspris 2021 samt var en av fem finalister i 2022 års European Prize for Urban Public Space.

Trädgården, tänkt som en plats där människor kan samlas för att samtala och utbyta idéer, är på tre sidor omgärdad av enkla 220 cm höga tegelmurar. Inhägnadens fjärde sida har lämnats öppen, med ett tak av stål som mäter 44 × 8 meter och fungerar som skydd för ett långt bord av trä och två generösa bänkar. De två stenarna som bär upp dessa bänkar kommer från ett stenbrott i närheten och de 48 000 återanvända tegelstenarna från den nyligen rivna Björnekulla syltfabrik.

Byggnadsingenjörerna Price & Myers från London och metallfirman Proswede i Hörby har tillsammans tagit fram en underbart enkel konstruktion för ståltaket, som har krävt 20 000 nitar. Hellre än att använda en standardiserad svetsningsprocess valde man en mer hantverksmässig metod för att förmedla en estetik utvecklad i samarbete mellan arkitekter, ingenjörer och tillverkare. Denna bygger på enkelhet, ärlighet och materialens inneboende egenskaper. Takets form är också tänkt som en efterklang av Domkyrkans nitade järntak, för att spinna en både tankemässig och fysisk tråd mellan de båda byggnadsverken på en halvmils avstånd från varandra.

Hage 2020–2021. Foto: Peter Westrup

På kvällen, när ljuset är tänt, tar trädgården en helt annan form. Den förvandlas till en juvel i mörkret, en avskild plats full av möjligheter för samling och förtroliga samtal.

Geir Brendeland och Olav Kristoffersen hoppas att den ska växa i takt med det nya bostadsområdets barn, att de ska fira sina födelsedagar i Hage varje år och att en minnesbank av familjeritualer ska uppstå med trädgården som inramning.

För närvarande framstår Hage som en gestalt i landskapet. När ett nytt bostadsområde väl har vuxit fram runt trädgården förvandlas den istället till ett hålrum i stadsbilden.

De första bostadshusen som ska byggas på den intilliggande marken – Tornhuset och Hörnhuset, ritade av de katalanska arkitekterna Flores & Prats – kommer att inleda ett direkt samtal med Hage. Offentliga utrymmen i båda byggnaderna, däribland ett gemensamhetskök, kommer att vätta mot Hage och därmed bilda en generös konstellation av gemensamma utrymmen som alla boendes och besökares kan få glädje av.

Vi tänker använda de kommande åren för att testa hur Hage ska kunna användas. Vi kommer att bjuda in enskilda människor och grupper till aktiviteter som hjälper dem att känna sig hemma i området och att utveckla idéer för hur det bör se ut och användas i framtiden.


Geir Brendeland och Olav Kristoffersen är arkitekter och undervisar med bas i Trondheim. De är kända för sin ambitiösa inställning till bostäder, stadsutveckling och social omsorg och arbetar även med tillfälliga, ibland kringresande, projekt som utställningar, installationer och offentliga ingrepp.

Tim Lucas och Ian Sheppard är ingenjörer på Price & Myers i London. Byrån har skapat sig ett internationellt rykte för sitt innovativa arbete med kulturella byggnader och anläggningar.
Hage, invigning 11 september 2021. Foto: Peter Westrup
Hage, 2021. Foto: Peter Westrup
Hage lunch, 2023. Foto: Peter Westrup

Vi använder cookies på hemsidan för att förbättra din användarupplevelse. Läs mer om våra cookies här.