Anmäl er till vårt nyhetsbrev för information om våra aktiviteter.

Intervene/Shift/Compel: artikel ett

Talarpresentationer

Kerstin Bergendal är bildkonstnär, baserad i Sverige och Danmark. Hon arbetar i gränslandet mellan kritisk konstpraxis och samhällsutveckling, ofta med fokus på platser och dess roll, samt nya former för offentliga samtal. Sedan i början av 90-talet har hon utfört tillfälliga, ofta stora och tidsbaserade nedslag på offentliga platser, med betoning på konstnärens roll i utvecklingen av våra städer. Hon är lektor vid Akademin Valand i Göteborg.
www.kerstinbergendal.com

Nathan Coley är en brittisk konstnär som bor och arbetar i Glasgow, Skottland. Han fick uppdraget av Lunds domkyrka att genomföra den första Råängeninstallationen 2018. Coley har haft separatutställningar på bland annat Scottish National Gallery of Modern Art i Edinburgh (2017), Parafin Gallery i London (2017), Kunstverein Freiburg i Tyskland (2013) och Contemporary Art Gallery i Vancouver (2012). Han var även nominerad till Turner Prize 2007. Just nu visas hans verk på Kochi-Muzirisbiennalen i Indien. Han representeras av Parafin Gallery i London.
www.studionathancoley.com

Eleanor Pinfield blev 2014 verksamhetsledare för Art on the Underground i London. Art on the Underground består av tillfälliga och permanenta konstprojekt, samt flera omfattande samhällsengagerande program som har fått internationell uppmärksamhet för dess kvalité, kraft och ambition. Sedan 2014 har Eleanor anlitat internationellt ledande konstnärer som Heather Phillipson, Njideka Akunyili Crosby, Geta Bratescu och Linder. Eleanor var tidigare anställd på Tate Modern där hon vägledde curatorerna för konstprogrammet The Tanks: ”Art in Action”. Eleanor är medlem i Fourth Plinth Commissioning Group, sitter i rådgivargruppen för Crossrail Art Programme och även i Pitzhangar Gallery Exhibitions Committee.
www.art.tfl.gov.uk

Emma Ribbing är konstnär och koreograf baserad i Malmö. Hon har arbetat inom scenkonst i tjugo år, och har bott och utfört projekt i London, Schweiz och Malmö. Hennes studier inom foto och video är vad som inspirerat hennes koreografiska metod. Emma driver mediastudion in-discourse i Malmö och arbetar även för Creative Learning Centre inom ramen för Malmö stad.
www.emmaribbing.com

Apolonija Šušteršič är arkitekt, konstnär och professor, samt grundare av MFA-studieprogrammet Art & Public Space vid Kunsthøgskolen i Oslo. Hon har en doktorsexamen i Visual and Performing Arts från Lunds universitet/Konsthögskolan i Malmö. Hon driver sin egen konst- och arkitekturstudio i Oslo och i Ljubljana, Slovenien. Hennes praktik är forskningsbaserad och relaterar till en kritisk analys av rumslighet; oftast fokuserad på processer och relationer mellan institutioner, kulturpolitik, stadsplanering och arkitektur.
www.apolonijasustersic.com

Jes Fernie är en oberoende curator och skribent baserad i Storbritannien. Hon arbetar med gallerier, arkitektkontor och offentliga organisationer med uppdragsprogram, utställningar och residensprojekt. Genom att huvudsakligen arbeta utanför galleriets väggar har hon intresse för den expansiva tanken kring modern konstpraxis som omfattar dialog, forskning, engagemang och serendipitet. Hon har arbetat med många olika organisationer som bland andra Tate, Serpentine Gallery, Flat Time House, RIBA, ACE London, St Paul’s Cathedral, Lund Cathedral, TAAK, Delfina Foundation och RCA. Lunds domkyrka bjöd in henne 2016 att utveckla Råängen tillsammans med White Arkitekter.
www.jesfernie.com

Lena Sjöstrand är domkyrkokaplan i Lund och driver projektet Råängen tillsammans med domkyrkokamrerare Mats Persson. Hon prästvigdes 1984. Hon är särskilt intressered av dialogen mellan konst, teologi och kyrkan, och har bidragit med texter till olika publikationer inom området. Domkyrkan har ett pågående program av utställningar med samtida konstnärer, som Lena har drivit sedan 1996. Hennes doktorsavhandling i teologi från Köpenhamns universitet fokuserade på performativitet och kroppen i liturgi och teater.
www.lundsdomkyrka.se

Relaterat material:
Sammanfattning av seminariet

 

Foto: Henrik Rosenqvist


Skriv ut
Dela via Mail
Dela via Facebook