Anmäl er till vårt nyhetsbrev för information om våra aktiviteter.

Vad är himlen? 27 jan 2018

Samtal om himlen

En underbar blandning människor närvarande på vårt första samtal den 27 januari 2018. Bland deltagarna hittade vi studenter, lokalbefolkning och till och med en före detta biskop. Nathan Coleys konstverk ”Heaven Is A Place Where Nothing Ever Happens” tvingade åskådarna att tänka på de mest grundläggande frågorna; sin identitet och plats i världen, tankar om livet efter detta och vilka hopp och rädslor man bär med sig angående framtiden. För vissa kändes konstverkets budskap dystopiskt och negativt medan det för andra upplevdes som tröstande och till och med befriande.

Elisabeth Gerle, professor i etik vid Lunds universitet, hade bjudits in av Lena Sjöstrand, kaplan vid Lunds Domkyrka och medlem i Råängens styrgrupp för att moderera samtalet. Många av åhörarna promenerar eller cyklar förbi konstverket varje dag och diskussionen blev mycket livlig.

Här är några citat från åskådarna som tydligt illustrerar hur olika reaktionerna på verket kan vara:

”Det här är ett så tröstlöst påstående – jag känner mig ledsen när jag tänker på det.”

”Det finns inget budskap här. Det är helt upp till oss att tolka det. Jag anser att det i grunden står för något positivt. Det refererar till något i gamla testamentet om den eviga vilan.”

”Verket tar oss förbi den allmänna uppfattningen att när vi dör så är allt över. Det här pekar på möjligheten till evigt liv, vilket i sig självt är fascinerande.”

”Idén om ’inget’ är befriande – en slags öppen tomhet och tystnad.”

”Det knyter an till våra djupaste rädslor om vad som händer när vi dör.”

”För mig är det här sammankopplat med österländsk filosofi: Det blir som en varning att vara försiktiga med vad vi önskar oss.”

”Relationer, mötesplatser och känslomässiga tillstånd – det här är de absolut viktigaste delarna i vår moderna tid. Det här konstverket får oss att tänka på dessa ämnen och ifrågasätta vad vi egentligen tror att vi vet.”

”Den här idén om ’tomhet’ är i grunden positiv – det är den sortens tomhet som jag kan uppleva inne i en kyrka eller på ett galleri. Det kan vara svårt att hitta rum där det inte krävs något av oss eller vi förväntas delta i något slags utbyte (finansiellt eller emotionellt).”

”Tanken på offentliga konstverk är så otroligt spännande när den uppmuntrar oss att tänka på olika sätt. Det ska bli intressant att se hur det här kommer utvecklas i Brunnshög.”

Talare:

Elisabeth Gerle

Lena Sjöstrand

 

Foto evenemanget:

Henrik Rosenqvist

Foto konstverket:

Peter Westrup


Skriv ut
Dela via Mail
Dela via Facebook